Wat is crema in koffie?

Geplaatst op 29-04-2023

Categorie: Koffiebereiding

Of je nu net bent begonnen met het drinken van koffie of al jarenlang fan bent, één ding is zeker: crema op je kopje koffie is essentieel. Het voegt namelijk een heerlijke zoetheid en volheid toe omdat het een romig schuim is dat bestaat uit olieachtige druppeltjes, die zich in de L-vormige geconcentreerd. Maar waarom is crema zo belangrijk? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Crema en de kwaliteit van je koffie

Koffie bevat meerdere smaakstoffen, waarvan cafeïne het meest bekend is. Cafeïne is een bitter stof en maakt koffie bijna altijd zoet. Maar daarnaast bevat koffie ook verschillende andere smaakstoffen, zoals aromatische oliën, onverzadigde vetzuren, lactoses en suikers. Deze smaakstoffen bepalen hoe lekker de koffies worden gemaakt. Crema zorgt ervoor dat alle smaakstoffen in je kopje koffie worden verzameld en samengesmolten tot één geheel. Zo kun je optimaal van het aroma genieten, hapt je koffie lekkerder en smaakt hij ook sterker dan zonder crema.

Crema als smaakconservator!

Een ander voordeel van crema is dat het een smaakconservator is. Crema voorkomt dat de smaakkwaliteit van de koffie verandert naarmate het langer blijft staan. Dit komt voornamelijk door het vetgehalte van de crema. Oliën, vetzuren en vetten blijven jarenlang stabiel, waardoor ze het vermogen hebben om de smaak en geur van de koffie te behouden. Zonder crema gaat de smaak van de koffie na enige tijd verloren.

Hoe krijgt jouw koffie een betere cremalaag?


Om crema te verkrijgen moet je de juiste koffiebonen kiezen en het juiste extractieproces gebruiken. Als je bonen gebruikt die te hard zijn, kunnen ze toch geen stevige schuimlaag maken. Aan de andere kant, als de bonen te zacht zijn, kan dit resulteren in een zure smaak. Om de perfecte crema te maken, gebruik je dus bonen die zorgvuldig zijn geroosterd. Daarnaast moet je ook voor een goede extractiemethode zorgen. cafetières, espressomachines, Chemex's en French Presses zijn de meest gebruikte apparaten om koffie te maken met crema.

Om kort samen te vatten: crema is onmisbaar als je de kwaliteit van je koffie wilt verbeteren. Door een goede kwaliteit koffiebonen en extractiemethode te gebruiken, maak je gemakkelijk een rijke, stabiele en volle crema. Geniet van de zoetheid, aroma's en volheid die crema op je koffie toevoegt!